Winston Churchill
Asker, yarbay, siyaset ve devlet adamı, ressam, edebiyatçı, 2. Dünya Savaşı dönemi İngiliz Başbakanı (D. 30 Kasım 1874, Londra - Ö. 24 Ocak 1965, Kensington / Londra / İngiltere).
30 Kasım 1874'te, Randolph Churchill ve Amerikalı eşi Jennie Jerome'un oğlu olarak Londra Blenheim Sarayında dünyaya geldi.
Dini: Anglikan. Eş: Clementine Churchill (e. 1908–1965)
Çocuklar: Mary Soames, Randolph Churchill, Diana Churchill, Marigold Churchill, Sarah Churchill
Kekemelikten dolayı zorlu bir çocukluk dönemi geçirdi.
II. Boer Savaşı sonrası Muhafazakâr Parti Milletvekili
1895'te Kraliyet Harp Okulu’nu bitirip orduya girdi. II. Boer Savaşı’na katıldı ve esir düştü.
1899’da başladı bu savaş. Sebebi pek bir alıştığımız, hepimizin zaten vâkıf olduğu çirkin İngiliz emelleriydi. İngilizler gözlerini Güney Afrika’daki zengin altın madenlerine dikti. Boerler (Arfikaner de denilen, bağımsızlık isteyen Hollanda asıllı çiftçiler) ilk savaşı kazanmışlardı, İngilizlerin bu saldırısında da pes etmeyip savaştılar. Fakat İngilizlerin gücü karşısında gerilla taktiğiyle mücadele etmeye başladılar.
İngilizler, Boerleri yıldırmak için çoluk çocuk demeden katletti, evlerini, çiftliklerini yaktı ve halkı toplama kamplarında ölüme mahkûm etti. Churchill açısından bu savaşın önemi ise onun rehin düşmesi, sonra da kaçıp ülkesine bir kahraman olarak dönmesidir.
Bu kahramanlık ona Muhafazakâr Parti milletvekilliği getirdi. Savaşın sonucunda İngiltere, Güney Afrika’yı sömürgesi haline getirdi.
1904'te Liberal Parti'ye girdi. 1911'de Bahriye Nazırı oldu. Başarılı siyasi kariyeri 1915 Gelibolu yenilgisinden sonra düşüşe geçti.
Kariyerinde bir yıkım: Çanakkale Savaşı
1911’de Denizcilik Bakanı oldu. Fakat bu kariyer, 1915 Çanakkale yenilgisiyle düşüşe geçti ve muhaliflerin de baskısıyla görevinden alındı.
İngilizler Çanakkale yenilgisini Winston Churchill sayesinde yaşadı. Sadece donanma kuvvetleriyle Çanakkale Boğazı’nın geçilebileceği, oradan da İstanbul’a rahatlıkla ulaşılabileceği konusundaki ısrarcı davrandı. Türkler sandıklarının çok ötesinde bir savunma yapınca, İngiltere fena bozguna uğradı ve ordu tarihi bir yenilgi aldı. İşte bu yenilgiden, “Donanma bize yeter” diye ısrar eden Churchill sorumlu tutuldu ve görevinden alındı.
Başbakanlık Dönemi – 2. Dünya Savaşı Yılları
Bu başarısızlığın mimarı olarak gösterilen Churchill, Britanya halkı karşında çok zor bir durumda kaldı ve muhaliflerinin de zorlamasıyla görevinden ayrıldı. 1917’de Cephane Bakanlığı’na ve Harbiye Bakanlığı’na getirildi. 1924’te de Muhafazakâr Parti’ye girdi. 1929’a kadar Maliye Bakanlığı yaptı. Devam eden süreçte 1939'da bir kez daha Bahriye Nazırlığına ve 1940'ta Neville Chamberlain'ın yerine başbakanlığa getirildi. 1940’ta Neville Chamberlain’in yerine başbakanlığa getirildi.
Bu dönemde Müttefik Devletlerin Balkanlar'a kaydırmaya çalıştığı strateji konusunda Ruslarla çalıştı. Ancak SSCB'nin burada hakim duruma geçmesinden de çekiniyordu. Bu yüzden, stratejik açıdan çok önemli olan Türkiye’yi savaşa sokmaya çalıştı. Kahireve Adana’da İsmet İnönü’yle yaptığı görüşmelerde, Türkiye’yi savaşa sokmak için çok baskı yaptı, ama buna karşılık Türkiye’nin istediği askeri yardımı vermeye de bir türlü yanaşmadı. Nihayetinde baskıları sonuçsuz kaldı. Türkiye sadece kâğıt üzerinde kalacak şekilde savaşa girdiğinde ise altı yıl süren bu savaşın bitmesine sadece iki ay kalmıştı.
Savaş suçlusu Churchill: Dresden Bombardımanı
Almanya teslim olmak üzereyken 13-14 Şubat 1945’te yapılan bir katliamdır. İngiltere ile Amerika’nın birlikte gerçekleştirdiği bir savaş suçudur. Emri veren büyük barış insanı (!), politik deha (!) Churchill’dir. “Emri kim verdi?” diye soruyorlar. Churchill’in yanıtı: “Ben verdim, ben!”.
Yangın bombaları iki gün boyunca tarihi Dresden şehrinin tepesine rastgele boşaltıldı, on binlerce insanın acılar içinde ölmesine sebep oldu. Bombardımanın asıl amacı, o sıralar Berlin’e ilerlemekte olan Sovyetler Birliği’ne gözdağı vermekti.
Hem suçlu hem güçlü: Norveç’in İşgali
İlginçtir, II. Dünya Savaşı’nı başlatan adam olan Hitler, Norveç’in tarafsızlığına saygı gösterilmesinden yanaydı. Fakat İngiltere’nin Norveç’le ilgili plânları Almanya’yı korkuttu. 1939’da SSCB’nin Finlandiya’ya girmesi başka olayları tetikledi. Bu olayı fırsat bilen İngiltere (yani Churchill) Norveç’in Narvik Limanı’na çıkarma yaptı. Hatta çok ileri gidip “SSCB’nin Finlandiya işgalini memnuniyetle karşılıyorum” benzeri bir açıklamada bulundu. Asıl amaç, Almanya’nın demir cevherine ulaşmasını engellemekti.
Peki sonuç? Hitler, 9 Nisan’da Norveç’in işgal edilmesi emrini verdi. İngilizler kendilerine o kadar güveniyorlardı ki, Almanların onları atlatarak bir işgal gerçekleştirmesine pek de ihtimal vermiyorlardı. Ama Almanlar bir sürpriz yaparak, İngilizlerin yoğun bir şekilde önlem aldıkları yerler de dâhil olmak üzere Norveç’in tamamını işgal etti.
Hatta 7 Nisan’da Almanların harekete geçtiğine ve Norveç’i işgal edeceğine dair bir istihbarat geldi. Fakat Churchill buna pek de ihtimal vermediği için üzerinde durmadı. Yıllar sonra Norveç’i işgal etmeye niyetli İngiltere yargılanmadı, ama ondan birkaç gün önce harekete geçip Norveç’i işgal eden Almanya yargılandı. Almanya’yı savaş suçu işlemekle suçlayanlar ise, başta İngiltere olmak üzere, Müttefik Kuvvetler oldu.
“Size kan, zahmet, gözyaşı ve terden başka verebileceğim bir şey yok”
2. Dünya Savaşı yıllarında ABD ile kurduğu iyi ilişkiler onu İngiltere tarihinin en önemli devlet adamlarından biri yapmıştı. İngiliz halkına söylediği “Size kan, zahmet, gözyaşı ve terden başka verebileceğim bir şey yok” sözleri tarihe geçti. Savaşı zaferle noktalayıp Hitler’e karşı direnişin simgesi haline geldi.
Savaştan sonra ülkelerin birleşmesini (!) sağlayan NATO, Avrupa Konseyi gibi yapıların oluşması için büyük çaba gösterdi. Hatta “Avrupa Birliği” kavramı Churchill’in bazı konuşmalarına da yansıdı.
1951’de tekrar iktidara geldi ama 1955’te görevi yeğeni Clarissa Churchill’in eşi Anthony Eden’a bırakarak siyasetten çekildi. Churchill’in son yılları yazarak ve resim yaparak geçti.
1953 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı.
1963 yılında ABD tarafından, kendisine onursal vatandaşlık verildi.
İngiliz tarihinin önemli devlet adamlarından biri olan Winston Churchill, 24 Ocak 1965 tarihinde Londra'da 91 yaşında inmeden dolayı, tam da babasının ölüm yıldönümünde öldü, Blenheim Palace’a defnedildi.
Ressam Churchill
Politikadaki dehası kadar konuşulmasa da, 1915’te resim yapmaya başlayan Winston Churchill ressamlığı ile de tanınır. 500 kadar tablosu vardır.
Nobel Edebiyat Ödüllü
1953 yılında kazandığı bu ödül, onunla aynı dönemde yaşayan başka büyük yazarlara verilmeyip de Churchill’e verilince, Nobel ödüllerinin hakkaniyeti konusunda tartışma başlatmıştı. Churchill’in kendisi de bunun farkındaydı; ödülle ilgili görüşlerini akademiye yazdığı mektupta, “Umarım doğru olanı yapmışsınızdır. Sizin de, benim de önemli bir risk aldığımızı ve bu ödülü hak etmediğimi düşünüyorum” sözleriyle dile getirmişti.
Alkol düşkünü bir devlet adamı
Churchill’in en az politik yönü kadar ünlüdür alkole olan düşkünlüğü. Alkolü sevmenin dışında kahvaltı dâhil bütün öğünlerde tüketti. Bu düşkünlüğüyle ilgili şu esprili sözü de sarf etti Churchill: “Alkolün benden aldığının daha fazlasını ben alkolden aldım.”
Winston Churchill şifresi
Ortadoğu'da ne mi oluyor? ABD ve Avrupa niye teröristleri destekliyor? Cevabın şifresi Winston Churchill’in şu cümlesindedir:
Batılılar için "Bir damla petrol bir damla kandan daha değerlidir"
Ödülleri:
Sonning Ödülü (1959)
Nobel Edebiyat Ödülü (1953)
Başlıca İngilizce Kitapları:
The World Crisis (1923), My Early Life (1930), This was their finest hour (1940), Atlantik Bildirisi (1941), A History of the English-Speaking Peoples (1956), A Modern Chronicle (Barnes & Noble Digital Library), A Far Country (Barnes & Noble Digital Library), Richard Carvel, The River War, The Crisis, The Inside of the Cup,
Türkçe Çevrilen Bazı Kitapları:
Winston Churchill İstiklal Savaşında (1969), 2. Dünya Savaşı Hatıraları - Savaşın Alacakaranlık Dönemi (1939-1940) (Çev. Mehmet Ali Yalkın, 2004), 2. Dünya Savaşı Hatıraları - Savaştan Savaşa (1919-1939) (2004), 2. Dünya Savaşı Hatıraları - Fransa'nın Düşüşü 1940 (Çev. Mehmet Ali Yalkın, 2005), 2. Dünya Savaşı Hatıraları - Tek Başımıza Mücadele 1940 (2004).
Hakkında Türkçe Kitaplar:
İhsan Dinç / Winston Churchill (2009),
KAYNAKÇA: İhsan Dinç / Winston Churchill (2009), Politik Deha mı Yoksa Savaş Suçlusu mu? 17 Maddede Winston Churchill - Veysel Dinçer (listelist.com, 1 Temmuz 2015), İngiltere'de Churchill tartışması: Kahraman mı, zalim mi ... (bbc.com, 15 Şubat 2019), Winston Churchill (eksisozluk.com, 31.10.2019), Winston Churchill (hurriyet.com.tr, 31.10.2019), Winston Churchill kimdir? (yeniakit.com.tr, 31.10.2019), Winston Churchill kitapları (1000kitap.com, idefix.com, 31.10.2019).