Biyografya
Kerim Erim

Kerim Erim

Doğum
1 Şubat 1894
İstanbul, Türkiye
Ölüm
29 Aralık 1952
İstanbul, Türkiye
Eğitim
İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi ( İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi)

Matematikçi, mekanik bilgini (D. İstanbul, 1 Şubat 1894 – Ö. İstanbul, 29 Aralık 1952). İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'ni bitirdikten (1914) sonra Berlin Üniversitesi'nde Albert Einstein'in yanında doktorasını yaptı (1919). Doktora unvanı olan ilk Türk matematikçidir.  Türkiye'ye dönünce, bitirdiği okulda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Üniversite reformunu hazırlayan kurulda yer aldı. Yeni kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde analiz profesörlüğü ve dekanlık görevlerini üstlendi. Aynı zamanda da Yüksek Mühendis Mektebi'nde ders vermeye devam etti. Yüksek Mühendis Mektebi İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştürülünce buradaki görevinden ayrılarak yalnızca İstanbul Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürdü. Daha sonra burada ordinaryüs profesör oldu. 1940-52 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı Matematik Enstitüsü'nün başkanlığını yaptı.

Cumhuriyet dönemi matematiğinin kurucularından ve uluslararası yüzü olan Erim,  diferansiyel ve integral hesap, matematiksel analiz metotları eğitimlerinin ülkemizde verilmesine öncülük etti. Bu alanlarda sadece eğitim çalışmalarıyla yetinmedi, matematik araştırmalarını da başlattı. Bilimin uluslararası niteliğinden yola çıkarak uluslararası bilimsel yayın yapma gereğini vurguladı. Enstitü çalışmaları ve bilimsel yayınlar aracığıyla bunu ilk defa kurumsallaştırarak pratiğe döktü.

Kerim Erim, Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol oynadı. Matematik ve fizik bilimlerinin felsefe ile olan ilişkileri üzerinde de çalışmalarda bulunan Erim’in Almanca ve Türkçe eserleri bulunmaktadır. Ürünleriyle matematikte bir Türk okulu kurmaya çalıştı. Yetenekli öğrencilere yurtdışında öğrenim olanakları yaratarak genç bir matematikçi kuşağının yetişmesi konusunda uğraş verdi. Türkiye’de mekanik biliminin matematiksel temellere dayandırılması konusunda da hizmetleri olan Erim, 1952’de VIII. Kurumsal ve Uygulamalı Mekanik Kongresi’nin İstanbul’da toplanmasını sağladı.

BAŞLICA ESERLERİ:

Über die Traghe-its-formen eines modulsystems (Bir Modül Sisteminin Süredurum Biçimleri Üstüne, 1928); Nazari Hesap (1931), Mihanik (1934), Übereine neuedefinition des mehrdimen- sionalen integrals (Çok dimensiyonlu in- tegrallere ilişkin yeni bir tanım üstüne, 1941), Diferansiyel ve irıtegral hesap (1945), Über höheren difrerıtialelemente einer regelflache und einer Raumkurve (Bir uzam eğrisi ve bir taban düzeyinin yüksek ayrıntılı öğeleri üstüne, 1945),  Analiz Dersleri, Diferansiyel ve İntegral Hesap (1945).

KAYNAKÇA: Ana Biritannica Genel Kültür Ansiklopedisi (c. 8, 1985), Osman Bahadır / Matematikte Bir Öncü (2006), Büyük Larousse (c. 6, s. 3770, 1986), Türkiye Ansiklopedisi (c.2, s. 591, 1974), Osman Bahadır / Matematikte Bir Öncü Kerim Erim (2006), İhsan Işık / Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 2, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013).